Fundació Todolí Citrus

La Fundació Todolí Citrus és un projecte sociocultural que Vicent Todolí està impulsant en el seu poble natal, Palmera, un hort botànic situat en la partida “El Bartolí” de 33.000 m² amb quasi 400 varietats de cítrics amb la intenció de què es convertesca en un dels majors museus dedicats a la taronja i, en general, als cítrics. També està dins dels seus objectius investigar, divulgar, defendre i valorar el cultiu dels cítrics tradicionals de la Comunitat Valenciana.

En el següent plànol adjunt (punt núm. 10) es mostra la ubicació de la Fundació, situada dins de la Ruta de la Taronja.

 

muppi-palmera

El projecte, gestionat a través de la fundació Todolí Citrus, compta amb el suport de la Diputació de València i l’Ajuntament de Palmera per a la seua dinamització turística.

Es pretén amb aquest hort tindre una secció sobre la història de la citricultura valenciana i del món, estant a disposició dels investigadors, pel que ja s’han firmat diferents convenis.

Restaurants com el de Ricard Camarena, Gloriamar (Piles), Casa Manolo (Daimús) o Ferran Adrià en la seua Bullipedia preparen nous plats amb cítrics d’aquest hort.  En aquest sentit, vista la gran quantitat de cítrics dels quals disposa, la Fundació Todolí Citrus els reparteix en els diferents restaurants perquè puga fer-se ús d’ells.

Dins de la gran varietat d’espècies plantades, podem destacar:

 • Citrus Grandis: També anomenats Pummelo o Citrus Maxima. És una varietat que prové del sud-est asiàtic. És la mare de la majoria dels cítrics i un dels arbres cítrics més grans, pel fet que pot arribar a mesurar 15 metros d’altura. En condicions favorables el fruit pot arribar fins als 30 cm d’amplària i 3 kg de pes. El fruit no té molt de suc però pot ser molt dolç, utilitzant-se en les ensalades. Té un color groc verdós fins i tot quant està totalment madur.

Citrus Grandis

 • Citrus Bergamia: També coneguda com a Bergamota. És un híbrid entre la taronja amarga i la limetta (aurantium x aurantifolia). De xicoteta mida i de forma lleugerament similar a la d’una pera. De sabor agre, la seua pell aromàtica s’utilitza per a obtenir un oli essencial.

Citrus Bergamia

 • Citrus Lumia: Fou el primer híbrid del pomelo i citrón (citrus medica), que després fou hibridada amb la llima.

Citrus Lumia

 • Citrus Paradisi: És la varietat de cítrics més antiga coneguda. Foren trobats en unes excavacions de la ciutat de Nippur, 4000 anys abans de Crist. En moltes espècies, l’albedo té un sabor suau i dolç, al contrari que la majoria dels seus cítrics. La seua pell també té un aroma fresc i és molt utilitzat en perfumeria, ja que conté alguns olis essencials molt importants.

Citrus paradisi

 • Fortunella Hindsii: També coneguda com a Kumquat i Citrus Japonica. És un arbre menut de fulla perenne i de lent creixement, que procedeix de l’Àsia de l’Est, pot arribar fins als dos metros amb cinquanta centímetres. S’utilitzen molt com a plantes ornamentals.

Kumquat-Tree

 • Citrus Sinensis: Conegut comunament com a taronger.  La primera referència escrita es remunta cap al 1742. A partir de les fonts literàries és sap que la taronja dolça es cultivava a Sicilia, Calabria i el sud d’Espanya pel 1525. Cal senyalar que les varietats cultivades en eixe moment eren molt inferiors a les que tenen lloc hui en dia.   Gran presència d’aquest cítric en el litoral llevantí.

Citrus_sinensis

 • Citrus Medica: També coneguda com a Cidra, Cidro o Citrón. És la varietat més antiga dels cítrics. S’utilitza molt en perfumeria i confitura. Té molt d’albedo i inclús es pot menjar.

Citrus medica

 • Citrus Aurantium: És un híbrid entre la Citrus maxima i Citrus reticulata. Moltes varietats de taronja amarga s’utilitzen pel seu oli essencial, per a perfum, saboritzant o per a fins medicinals.

citrus aurantium

 • Citrus Aurantifolia: El llimoner és una espècie oriünda del sud-est d’Àsia i introduïda en Europa en temps de les Croades a través de l’Orient Mitjà i l’Àfrica del Nord.

Citrus aurantifolia

 • Mandarina: En aquest grup es troben les clementines, deliciosa, reticulata i satsumas. Foren cultivades en la Xina i el Japó a gran escala a partir del segle XVI. Té una gran importància comercial des del 1900.

Mandarina

 • Microcitrus Australasica: També conegut com a caviar cítric. És una de les espècies australianes de cítrics més conegudes. És un arbust o arbre de creixement lent que pot arribar fins als tres o 6 metres d’altura.

Microcitrus australasica

 • Citrus Myrtifolia: Popularment denominat com a taronja moruna en Espanya, kinoto en Argentina i chinotto en Italia. És un arbre compacte, amb fulles menudes i espines que pot créixer fins una altura de tres metres. Creix amb lentitud i generalment es propaga en jardineria mitjançant els empelts.

kinoto

 • Citrus Limonum: El llimoner o la llimera és un arbre fruiter perenne molt conegut pel seu fruit, comestible i de sabor àcid que s’utilitza principalment per a l’alimentació. En bones condicions l’arbre pot produir flors i fruits durant tot l’any. El llimoner té una fusta amb crosta llisa i fusta dura i groguenca molt apreciada per a treballs d’ebenisteria.

Citrus limonum

 •  Citrus Medica var. sarcodactylis: Coneguda comunament com a Mà de Buda, és una varietat de Cidra, els fruits de la qual estan fragmentats en seccions semblants a dits. És el pare de la majoria dels cítrics i la varietat més antiga coneguda. La fruita té una pell gruixuda i només una petita quantitat de polpa àcida (en cas de tenir alguna), no té suc ni de vegades llavors. S’utilitza tant en cuina com per a perfumar habitacions, objectes personals i roba.

  fundacio citrus 2

Aquí s’adjunten més imatges de la Fundació Todolí Citrus, els seus terrenys i algunes de les seues espècies.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.